President Niinistö på statsbesök till Italien

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 35/2023
12.10.2023

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlägger statsbesök i Italien 23–24 oktober 2023.

Måndagen den 23 oktober för president Niinistö officiella samtal med Italiens president Sergio Mattarella i Quirinalpalatset i Rom. Diskussionerna mellan presidenterna kommer att inriktas på aktuella säkerhetspolitiska frågor och de bilaterala relationerna mellan Finland och Italien.

På eftermiddagen kommer president Niinistö att träffa Italiens premiärminister Giorgia Meloni för en arbetslunch och föra diskussioner med Lorenzo Fontana, talman i italienska representanthuset.

Presidentparet kommer också att lägga ned en krans vid den okända soldatens grav och delta i en middag på inbjudan av president Mattarella och hans dotter Laura Mattarella.

Tisdagen den 24 oktober reser presidentparet till Neapel, där president Niinistö kommer att besöka Natos försvarsgrensgemensamma ledning och träffa dess befälhavare, amiral Stuart B. Munsch. Presidentparet deltar också i en lunch under värdskap av president Mattarella och Laura Mattarella i presidentens tjänstebostad Villa Rosebery.

Utöver presidentparets gemensamma program kommer Jenni Haukio att bese konstsamlingen i Quirinalpalatset tillsammans med Laura Mattarella och besöka konst- och kulturhistoriska sevärdheter i Rom och Neapel.

President Niinistö besökte Italien senast för att delta i de europeiska presidenternas Arraiolos-möte 2021. President Mattarella gjorde ett statsbesök i Finland 2017.

Pressmeddelandet har uppdaterats den 23 oktober 2023: Borttagen information om diskussionerna med Ignazio La Russa, talman i den italienska senaten.