President Niinistö på statsbesök till Kanada

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 48/2014
12.9.2014

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlägger statsbesök i Kanada den 8–11 oktober 2014.

Besöket inleds i Ottawa, där president Niinistö den 9 oktober träffar Kanadas generalguvernör David Johnston, talmännen för parlamentets två kammare, dvs. senaten och underhuset, och premiärminister Stephen Harper. Huvudteman vid diskussionerna är Finlands och Kanadas bilaterala relationer och ekonomiska möjligheter samt det arktiska samarbetet. Kanada är ordförande för Arktiska rådet 2013–2015 och Finlands ordförandeskap inleds 2017.

Fredagen den 10 oktober fortsätter presidentparet till Toronto, där paret träffar företrädare för provinsen Ontario och deltar i ett evenemang om Finlands och Kanadas ekonomiska förbindelser. Presidentparet besöker även universitetet i Toronto.

Näringsminister Jan Vapaavuori och en delegation med företagsledare ingår i presidentens följe.

President Niinistö berättade om sitt kommande statsbesök vid ett seminarium om de ekonomiska förbindelserna mellan Finland och Kanada, som arrangerades måndagen den 15 september i Helsingfors. Enligt presidenten är det nu ett lägligt tillfälle att intensifiera ländernas ekonomiska samarbete.

”De framväxande arktiska möjligheterna för oss närmare varandra redan nu och ännu mer i framtiden. Den arktiska teknologin, ren energi och gruvdrift – på alla dessa områden finns det två länder som framträder och placerar sig i toppen i undersökningar och jämförelser: Finland och Kanada”, sade presidenten vid invigningen av seminariet.

President Niinistö tog även upp frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA), som underlättar företagens verksamhet och handeln med varor och tjänster. Seminariet ordnades av Finlands utrikesministerium och Kanadas ambassad i Helsingfors.

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli