President Niinistö på statsbesök till Kina

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 1/2019
7.1.2019

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlägger statsbesök i Kina den 14–15 januari 2019.

President Niinistö träffar Kinas president Xi Jinping i Peking måndagen den 14 januari. Presidenterna kommer att diskutera relationerna mellan Finland och Kina, stormaktsrelationerna och andra internationella frågor. I programmet ingår även möten bl.a. med Kinas premiärminister Li Keqiang och talmannen för Kinas nationella folkkongress Li Zhanshu samt ett högnivåseminarium om klimatförändringen.

President Niinistö och fru Haukio deltar under besöket också i invigningen av Kinas och Finlands gemensamma temaår för vinteridrott. I samband med att president Xi Jinping avlade statsbesök i Finland i april 2017 beslutade president Niinistö och president Xi att länderna ska ordna ett gemensamt temaår för vinteridrott.

I president Niinistös följe i Peking ingår utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho. I besöket deltar också Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen och ordföranden för Finlands och Kinas kommitté för innovativ affärsverksamhet Risto Siilasmaa.

President Niinistö och president Xi har träffats flera gånger förut. Det senaste mötet var i april 2017, då president Xi och hans maka Peng Liyuan gjorde ett statsbesök i Finland. President Niinistö och fru Haukio gjorde ett officiellt besök i Kina i 2013.