President Niinistö på statsbesök till Kroatien: Vi behöver ett starkare EU

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 14/2018
10.4.2018

Europeiska unionen och säkerhet var huvudteman i diskussionerna mellan republikens president Sauli Niinistö och Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarović i Zagreb den 10 april 2018.

”Vi behöver en starkare Europeisk union, en union som försvarar fred och frihet. En union som sitter vid samma bord med de stora länderna”, sade republikens president på en gemensam presskonferens.

De båda presidenterna framhöll att Finlands och Kroatiens på varandra följande EU-ordförandeskap är en god grund för samarbete.

”Vi kan som ett led i vår samverkan under EU-ordförandeskapen arbeta för freden och ett enhetligt Europa”, sade president Niinistö och betonade de små ländernas möjligheter att få de större länderna att förstå sitt globala ansvar.

President Niinistö tackade president Grabar-Kitarović för Kroatiens insatser i landets närområden.

”Vi stödde starkt de baltiska länderna i deras EU-medlemskapsprocess. Kroatien har en liknande roll när det gäller att bygga kontakter mellan sydöstra Europa och EU. Arbetet är viktigt förutom för länderna på Balkanhalvön även för säkerheten och välfärden i EU.”

President Niinistö sade sig också vara nöjd över att Kroatiens president är intresserad av ett samarbete för att skydda den arktiska regionen.

”Den arktiska regionen är en global fråga. Förlorar vi Arktis så förlorar vi hela världen.”, sade president Niinistö och tog särskilt upp behovet av att minska sotutsläppen.

I Zagreb träffade president Niinistö även Gordan Jandroković, talman i Kroatiens parlament, och Kroatiens premiärminister Andrej Plenković. Under den andra dagen av besöket, onsdagen den 11 april, reste president Niinistö till Split där han träffade stadens borgmästare Andro Krstulović Opara och invigde Finlands honorärkonsulat.

Detta var det första statsbesöket under president Niinistös andra presidentperiod och det första officiella statsbesöket mellan Kroatien och Finland sedan Kroatien blev medlem i EU.

Bilder på Flickr

Valtiovierailu Kroatiaan 10.-12.4.2018