President Niinistö på statsbesök till Sverige

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 23/2022
20.4.2022

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlägger statsbesök i Sverige den 17–18 maj 2022 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf.

Programmet omfattar möten med medlemmar av kungafamiljen och möten med bland andra Sveriges talman, statsministern och andra statsråd. Presidentparet träffar också företrädare för ekonomin och kulturlivet.

Syftet med statsbesöket är att bekräfta det nära samarbetet och de allt tätare bilaterala relationerna mellan Finland och Sverige i ett föränderligt säkerhetspolitiskt läge. President Niinistö åtföljs av en delegation med representanter för regering och näringsliv.

Temat för besöket är aktuella säkerhetspolitiska frågor, krisberedskap och civilt försvar. Ekonomiska innovationer och den gröna omställningen står också på dagordningen.

Mer information om programmet i Stockholm med omnejd ges närmare datumet för besöket.

Senast besökte president Niinistö Sverige i november 2021. President Niinistö och hans maka var på statsbesök i Sverige i början av presidentens ämbetsperiod 2012. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avlade statsbesök i Finland 2015. Dessutom besökte de Finland 2017 tillsammans med de övriga nordiska statscheferna för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet.