President Niinistö talar om säkerheten i Europa på säkerhetskonferensen i München vid middagstid på lördag

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 6/2023
16.2.2023

Republikens president Sauli Niinistö deltar i den internationella säkerhetskonferensen i München den 17–18 februari 2023.

President Niinistö medverkar i en paneldiskussion om säkerheten i Europa, Nato och partnerskap på konferensens huvudscen lördagen den 18 februari tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Moldaviens president Maia Sandu och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

På lördag kväll håller president Niinistö ett tacktal vid utdelningen av Ewald von Kleist-priset. I år har säkerhetskonferensen i München valt att ge det prestigefyllda priset till Finland och Sverige för ländernas historiska beslut att ansöka om Natomedlemskap. I evenemanget deltar även statsminister Sanna Marin, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Sveriges tidigare statsminister Magdalena Andersson.

Under konferensen kommer president Niinistö också att ha ett antal viktiga bilaterala möten.

Säkerhetskonferensen i München, som har ordnats sedan 1963, är ett diskussionsforum för konfliktlösning, internationellt samarbete och dialog. I konferensen deltar beslutsfattare inom utrikes- och säkerhetspolitik från hela världen, bland annat 45 stats- eller regeringschefer och närmare 100 ministrar.