President Niinistö till Island för att delta i arktisk konferens

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 55/2014
28.10.2014

Republikens president Sauli Niinistö reser på ett arbetsbesök till Island 30.10–1.11. President Niinistö deltar i konferensen Artic Circle 2014 i Reykjavik och träffar Islands president Ólafur Ragnar Grímsson.

President Niinistö talar vid öppnandet av konferensen fredagen den 31 october. Finland är ett av konferensens fyra temaländer och på fredag eftermiddag öppnar president Niinistö en temasession där Finlands arktiska kunnande presenteras. Moderator för Finlandssessionen är Hannu Halinen, ambassadör för arktiska frågor, och i sessionen deltar Tero Vauraste, viceordförande för Arktiska ekonomiska rådet och Arctia Shippings verkställande direktör, Petteri Talas, generaldirektör för Meteorologiska institutet, och Pertti Korhonen, verkställande direktör för Outotec.

Konferensen Arctic Circle ordnas nu för andra gången på Island. Det tre dagar långa arrangemanget har deltagare från över 30 länder, och såväl representanter för stater som organisationer, företag och forskningsinstitut deltar. Teman för evenemanget är bl.a. klimatförändringen och miljön, säkerhet, sjötrafik, energi och utnyttjande av naturtillgångar samt ekonomiska möjligheter och samarbete.