President Niinistö till Nådendal

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 12 juni 2012

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio deltar i Nådendals stads välkomstceremoni i båthamnen på Kiltas brygga lördagen den 16 juni kl. 18.30. Efter ceremonin deltar presidentparet i avslutningskonserten för Musikfestspelen i Nådendal i Nådendals kyrka.

Måndagen den 18 juni öppnas en skulpturutställning med skulptör Antti Maasalos arbeten i Gullranda park. Det är nu tredje gången inhemsk skulpturkonst visas på Gullranda. Utställningen arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse.

Allmänheten kan bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park på guidade visningar som arrangeras av Nådendals turistinformation. Allmänheten har under sommaren också fri entré till Gullrandas parkområde på fredagskvällar kl. 18–20.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa, har varit Republiken Finlands presidents tjänstebostad under sommaren sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdig 1916, lät byggas av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Till residenset hör ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas blommor och grönsaker.

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Presidentparet återvänder till Helsingfors i mitten av augusti.