President Niinistö till paralympiska spelen och till Ungern

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 28.8.2012

Republikens president Sauli Niinistö reser den 2-4 september 2012 till London för att följa de paralympiska spelen. President Niinistö följer de finländska idrottarnas prestationer i de olika grenarna och hälsar på den finländska truppen i paralympiska byn.

Från London reser president Niinistö direkt på arbetsbesök till Ungern. Tisdagen den 4 september träffar president Niinistö Ungerns president János Áder, utrikesminister János Martonyi och talman László Kövér i Budapest. Dessutom besöker president Niinistö ELTE-universitetet, där han vigs till hedersdoktor. President Niinistö håller en festföreläsning vid universitetet och bekantar sig med den finsk-ugriska institutionen.

Onsdagen den 5 september deltar president Niinistö i invigningen av de finsk-ugriska folkens sjätte världskongress i Siófok. Vid världskongressen, som ordnas vart fjärde år, dryftas frågor om hur man ska bevara och uppliva de finsk-ugriska folkens språk och kultur samt frågor som gäller ursprungsfolkens och minoritetsfolkens rättigheter.

I programmet för det två dagar långa besöket ingår också invigningen av ett Finlandsmuseum i slottet Pappenheim samt en träff med finländare som är bosatta i Ungern.