President Niinistö till säkerhetskonferens i München

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 6/2017
13.2.2017

Republikens president Sauli Niinistö deltar i den internationella säkerhetskonferensen i München den 16–19 februari 2017. Teman för årets konferens är relationerna mellan USA och Europa, EU:s försvarssamarbete, krisen i Ukraina, kriget i Syrien samt säkerhetssituationen i Asien och Stillahavsregionen. På agendan står också terrorism, informationskrigföring samt internationella hälso- och klimathot.
 
President Niinistö deltar i en paneldiskussion om klimatförändringens konsekvenser för säkerheten. I sitt anförande behandlar president Niinistö frågan ur den arktiska regionens synvinkel. Finland inleder sin tvåårsperiod som ordförandeland för Arktiska rådet i maj.
 
Under konferensen har president Niinistö också bilaterala möten. Han träffar bl.a. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. President Niinistö håller också ett festtal till Tysklands förbundspresident Joachim Gauck vid en galamiddag där Gauck beviljas årets Ewald von Kleist-pris.
 
Säkerhetskonferensen i München har arrangerats sedan 1963. Konferensen är ett oberoende forum som syftar till att främja konfliktlösning och internationellt samarbete för att bemöta säkerhetsutmaningar. I konferensen deltar ca 500 inflytelserika personer inom utrikes- och säkerhetspolitik. Närmare information på konferensens webbplats på adressen https://www.securityconference.de/en/