President Niinistö träffade Italiens president i Rom

Antonio Di Gennaro / Italiens presidents kansli

Bild: Antonio Di Gennaro / Italiens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 58/2014
5.11.2014

Republikens president Sauli Niinistö träffade sin italienske kollega Giorgio Napolitano under ett arbetsbesök i Rom den 5 november 2014. Presidenterna diskuterade framför allt krisen i Ukraina och relationerna mellan EU och Ryssland. Europas framtid behandlades ur ett ekonomiskt perspektiv och säkerhetsperspektiv. Bland de internationella frågorna diskuterades också invandring och gränssäkerhet i Medelhavet och läget i Nordafrika, i synnerhet hur man kan svara på hotet mot säkerheten i Libyen.

President Niinistö konstaterade att krisen i Ukraina har haft en avgörande inverkan på relationerna mellan EU och Ryssland.  Enligt presidenten måste man försöka vända den negativa spiral som råder i relationerna mellan väst och Ryssland, samtidigt som man bör förhålla sig mycket strikt till Rysslands kränkningar av Ukrainas suveränitet. Presidenterna diskuterade också parlamentsvalet i Ukraina den 26 oktober och de illegala lokallval som separatisterna ordnade den 2 november.

I fråga om flyktingströmmen över Medelhavet konstaterade president Niinistö att det tryck som migrationen innebär inte endast är en italiensk angelägenhet. Därför hjälper även Finland till med hanteringen av migrationen via Frontex och EU. 

Mötet arrangerades i Quirinalpalatset i centrum av Rom. Vid de diskussioner i en bredare sammansättning som hölls efter det bilaterala mötet deltog även bl.a. Italiens nye utrikesminister Paolo Gentiloni.

Bilder

 Arbetsbesök till Italien den 4.-5.11.2014. Bild: Antonio Di Gennaro / Italiens presidents kansli  Arbetsbesök till Italien den 4.-5.11.2014. Bild: Antonio Di Gennaro / Italiens presidents kansli  Arbetsbesök till Italien den 4.-5.11.2014. Bild: Antonio Di Gennaro / Italiens presidents kansli
 Arbetsbesök till Italien den 4.-5.11.2014. Bild: Antonio Di Gennaro / Italiens presidents kansli