President Niinistös telefonsamtal på grund av krisen i Ukraina

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 61/2014
13.11.2014

Republikens president Sauli Niinistö har fört diskussioner per telefon med Ukrainas president Petro Porosjenko och Schweiz förbundspresident Didier Burkhalter, som leder verksamheten i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. President Niinistö diskuterade med president Porosjenko torsdagen den 13 november och med förbundspresident Burkhalter måndagen den 10 november 2014. Samtalen fördes på Finlands initiativ.

Med president Porosjenko diskuterade president Niinistö det allt spändare läget i östra Ukraina, möjligheterna att lösa krisen och fortsättningen på fredsprocessen. Även krismötet inom FN:s säkerhetsråd om läget i Ukraina och resultaten från mötet togs upp. President Niinistö betonade Finlands fulla stöd för den fredsprocess som man kommit överens om i Minsk och Ukrainas suveränitet och gratulerade Ukraina för att parlamentsvalet den 26 oktober förlöpt väl.

I diskussionerna med OSSE:s ordförande, förbundspresident Burkhalter, behandlades läget i Ukraina och OSSE:s verksamhet för att främja en fredlig lösning på krisen. Finland stöder Schweiz ansträningar som OSSE:s ordförandeland. 

President Niinistö träffade president Porosjenko i Kiev i august. Copyright © Republikens presidents kansli

President Niinistö träffade president Porosjenko i Kiev i august. Copyright © Republikens presidents kansli