Presidenten till Gullranda

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 32/2013
7.6.2013

Republikens president Sauli Niinistö flyttar tillsammans med sin maka till sommarresidenset Gullranda. Nådendal stad arrangerar en välkomstmottagning för presidentparet i båthamnen på Killas brygga lördagen den 8 juni kl. 18.30. Efter ceremonin deltar presidentparet i Musikfestspelen i Nådendals konsert i Nådendals kyrka.

Tisdagen den 11 juni öppnas en skulpturutställning med skulptör Pirkko Nukaris arbeten i Gullranda park. Utställningen arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse.

Allmänheten kan bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park på guidade visningar som arrangeras av Nådendals turistinformation. Allmänheten har under sommaren också fri entré till Gullrandas parkområde på fredagskvällar kl. 18–20.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa, har varit Republiken Finlands presidents tjänstebostad under sommaren sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, lät byggas av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Till residenset hör ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas blommor och grönsaker.

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Försommarens program består bland annat av ett seminarium på Gullranda. På seminariet dryftas Finlands utrikes- och säkerhetspolitik 16-17 juni.