Presidentens slott har öppet hus den 12–14 september 2019

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 27/2019
2.9.2019

Allmänheten har möjlighet att besöka Presidentens slott under tre dagar från den 12 till den 14 september. Finlands republikanska regeringsform fyller hundra år i år. Jubileumsåret till ära håller förutom Presidentens slott även Riksdagshuset, Statsrådsborgen och Ständerhuset öppet hus.

Deltagarna i rundvandringen får se alla de viktigaste salarna på slottet. Rundvandringen är inte guidad. I lokalerna finns däremot informationsskyltar och personal från presidentens kansli som gärna svarar på eventuella frågor. I salarna finns också en fotoutställning som berättar om Republiken Finlands presidenter i deras arbete. Det är bra att reservera ungefär en timme för besöket.

Presidentens slott har slagit upp portarna för allmänheten även 2009, 2011, 2015 och 2017. I samband med 100-årsjubileet av Finlands självständighet 2017 besöktes Presidentens slott under fyra dagar av drygt 11 000 gäster.

Den här gången blir det öppet hus i Riksdagshuset fredagen den 13 september kl. 14–19 och i Statsrådsborgen och Ständerhuset lördagen den 14 september kl. 10–15. Under den andra veckan i september firas jubileumsåret även med en mängd andra evenemang.

Praktiska råd för rundvandringen i Presidentens slott

Presidentens slott är öppet för allmänheten torsdagen den 12, fredagen den 13 och lördagen den 14 september kl. 10–15. Besökare som har ställt sig i kö före kl. 15 har tillträde till slottet, men efter det tas inga fler personer i kö. Ingång till rundvandringen sker via entrén på Mariegatan 2 (glasdörrarna).

Det finns ingen garderob på Presidentens slott. Besökarna bör således beakta att de är tvungna att ha ytterkläderna med sig under rundvandringen. Stora väskor eller ryggsäckar är inte tillåtna. Det går inte att ta in barnvagnar, men det är möjligt att lämna dem på en övervakad plats utanför slottet. Rullstolsburna besökare hänvisas till en tillgänglighetsanpassad entré. Fotografering för enskilt bruk är tillåten, men fotografering för kommersiellt ändamål är förbjuden.

Rundvandringen börjar vid entrén på Mariegatan och går bland annat via Rikssalen, Matsalen, Spegelsalen och Gotiska salen. Besöket avslutas med att publiken lämnar slottet via porten mot Norra Esplanaden (Norra Esplanaden 1).