Presidentparet till Nådendal

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 24/2018
6.6.2018

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio flyttar till presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal lördagen den 9 juni. Nådendal stad arrangerar på lördag kväll ca kl. 18.30 en välkomstmottagning för presidentparet i båthamnen på Kiltas brygga. I samband med ankomsten träffar president Niinistö och fru Haukio också allmänheten. Efter ceremonin deltar presidentparet i en konsert i den medeltida kyrkan i Nådendal. Konserten ingår i programmet på Musikfestspelen i Nådendal.

Tisdagen den 12 juni öppnas i parken på Gullranda en skulpturutställning där temat är kvinnofiguren. Sommarutställningen presenterar inhemska verk med kvinnogestalter från de tidigaste decennierna på 1900-talet fram till våra dagar.

Utställningen består av verk av följande konstnärer: Eemil Halonen, Veikko Haukkavaara, Kerttu Horila, Viktor Jansson, Anne Koskinen, Sisko Petäjä, Essi Renvall, Arvo Siikamäki, Kim Simonsson, Heikki Varja och Emil Wikström. Utställningen arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse. 

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Försommarens största evenemang är Gullrandadiskussionerna den 17–18 juni som president Sauli Niinistö nu för sjätte gången står värd för.

Allmänheten har under sommaren fri entré till parkområdet på Gullranda på fredagskvällar kl. 18–20. Allmänheten kan också bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park också på guidade visningar arrangerade av Nådendals turistinformation. Ytterligare information om de guidade visningarna och om avvikande öppettider.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa i Nådendal, har varit Republiken Finlands presidents sommarresidens sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, lät byggas av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Till residenset hör ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas blommor och grönsaker.