Presidentparet till Nådendal

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 29/2016
7.6.2016

Republikens president Sauli Niinstö och hans maka Jenni Haukio flyttar till presidentens sommarresidens Gullranda lördagen den 11 juni 2016. Nådendal stad arrangerar en välkomstmottagning för presidentparet i båthamnen på Kiltas brygga på lördag kväll kl. 17.55. Efter mottagningen träffar presidenten Nådendalsbor på hamnområdet.

Söndagen den 12 juni deltar presidentparet i en parkkonsert som ordnas på Gullranda av Nådendals musikfest. Tisdagen den 14 juni öppnas en skulpturutställning med skulptör Hannele Kylänpääs arbeten i Gullranda park. Utställningen arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse. 

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Försommarens största evenemang är diskussionerna på Gullranda den 19-20 juni, som president Sauli Niinistö nu för fjärde gången står värd för. 

Allmänheten kan bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park på guidade visningar som arrangeras av Nådendals turistinformation. Allmänheten har under sommaren också fri entré till Gullrandas parkområde på fredagskvällar kl. 18–20.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa, har varit Republiken Finlands presidents sommarresidens sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, lät byggas av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Till residenset hör ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas blommor och grönsaker.