Presidentparet till sommarresidenset Gullranda i Nådendal

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 10/2021
4.6.2021

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio med familj flyttar till presidentens sommarresidens Gullranda fredagen den 4 juni 2021. Under sommaren arbetar republikens president huvudsakligen i Gullranda.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa i Nådendal, har sedan 1922 varit Republiken Finlands presidents sommarresidens. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, byggdes på uppdrag av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Slottsgården Gullranda omfattar ett stort parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas både blommor och grönsaker.

Skulpturutställningen Möten öppnas i Gullrandas park i början av juni. Utställningen presenterar djurmotiv inom inhemsk skulpturkonst från början av förra seklet och fram till i dag. Utställningen ordnas i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse.

Utställningens konstnärer är Emil Cedercreutz, Timo Heino, Viktor Jansson, Matti Kalkamo, Veikko Myller, Jussi Mäntynen, Taru Mäntynen, Pirkko Nukari, Heli Ryhänen och Jenni Tieaho.

Under sommaren kan publiken bekanta sig med Gullrandas park och med skulpturutställningen på fredagar kl. 18–20. Dessutom ordnar Nådendals turistinformation guidade rundturer i parkområdet från och med den 8 juni. Mer information om de guidade rundturerna och avvikande öppettiderna finns på Nådendals turistinformations webbplats. Parkens öppettider och de guidade rundturerna genomförs med beaktande av de gällande coronarestriktionerna och rekommendationerna.