Presidentparet till sommarresidenset Gullranda i Nådendal

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 36/2022
1.6.2022

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio med familj flyttar till sommarresidenset Gullranda fredagen den 3 juni 2022. Under sommaren arbetar republikens president huvudsakligen i Gullranda. Försommarens största evenemang är Gullrandadiskussionerna den 12–13 juni med president Sauli Niinistö som värd.

Nådendals stad ordnar en välkomstceremoni för presidentparet vid Kilta-bryggan i småbåtshamnen på söndag kväll den 5 juni kl. 18.30. I samband med ankomsten till Nådendal träffar president Niinistö och fru Haukio också allmänheten.

I år är parken på Gullranda scen för skulpturutställningen Naturformer, som arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse. Utställningen öppnar onsdagen den 8 juni och presenterar verk som inspirerats av växtriket, de organiska formerna hos växter och frukter samt olika naturmaterial. I fjol var skulpturutställningen Möten tillägnad djurmotiv i den finländska skulpturkonsten från början av förra seklet till nutid.

Som en del av Musikfestspelen i Nådendal hålls en parkkonsert på Gullranda fredagen den 17 juni. På konserten framför a capella-gruppen Club For Five musik med natur- och djurtema och skådespelaren Seela Sella berättar om sviten Djurens karneval tonsatt av Saint-Saëns. Mer information om konserten: Musikfestspelen i Nådendal (på finska).

Under sommaren kan publiken besöka parken och skulpturutställningen på Gullranda på fredagar kl. 18–20. Sommartid ordnar Nådendals turistinformation också guidade rundvandringar i parkområdet. Mer information om de guidade turerna och avvikande öppettider: Visit Naantali – Nådendals turistinformation.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa i Nådendal, har varit Republiken Finlands presidents sommarresidens sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, byggdes på uppdrag av lantbruksrådet Alfred Kordelin efter ritningar av arkitekten Lars Sonck. Gullranda omfattar ett stort parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas både blommor och grönsaker. Huvudbyggnaden och parken på Gullranda ska renoveras och därför kommer de att vara ur bruk åren 2023–2024. Ombyggnaden beräknas vara klar 2025. Mer information om renoveringen: Republikens presidents kansli.