Programmet för statsbesöket i Sverige innehåller både tradition och framtid

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 29.3.2012

Republikens president Sauli Niinistö gör tillsammans med sin maka sitt första statsbesök i Sverige 17-18 april 2012 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf. Statsbesöken till Sverige har en lång tradition i Finland, men i programmet för besöket är blicken riktad mot framtiden: man träffar barn och ungdomar samt bekantar sig med ny teknologi och vetenskaplig utveckling.

Besöket inleds tisdagen den 17 april med en officiell mottagningsceremoni då presidentparet anländer till Kungliga slottet i kortege tillsammans med kungaparet kl. 12.00. På Kungliga slottets Inre borggård inspekterar president Niinistö hederskompaniet. Publiken kan följa med tillställningen på Inre borggården. Efter detta bjuder kungaparet på en privat lunch.

På eftermiddagen träffar president Niinistö Riksdagens talman Per Westerberg samt statsminister Fredrik Reinfeldt. Efter diskussioner och presskonferens håller president Niinistö ett tal på Handelshögskolan i Stockholm. Första dagen avslutas med en galamiddag på Kungliga slottet.

Under besökets andra dag, onsdagen den 18 april besöker presidentparet finska skolan i Upplands Väsby, där man bland annat bekantar sig med undervisningen i finska språket samt träffar elever och lärare. Därefter står ett besök på Karolinska Institutet på programmet. Där förevisas institutets omfattande utvecklingsplaner och speciellt utvecklingen av clustret Life Science. Ett besök i forskningslaboratoriet ingår också i programmet.

Statsbesöket till ära arrangerar Stockholms stad en lunchkryssning utanför Stockholm. På eftermiddagen besöker presidentparet Finlandsinstitutet i Stockholm och besöket avslutas med en mottagning till kungaparets ära som presidentparet är värd för.

Republikens presidents maka Jenni Haukio har ett eget separat program under besökets första dag. Hon bekantar sig med Moderna Museet och besöker Hyper Island, en läroanstalt för digital media.

Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i programmet för statsbesökets första dag.