Republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet diskuterade Hamas terrorattack mot Israel

Statsrådets kommunikationsavdelning
9.10.2023
Pressmeddelande

Måndagen den 9 oktober diskuterade republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott den attack som terrororganisationen Hamas inledde mot Israel på lördag morgon.

Presidenten och ministerutskottet fördömde kraftfullt attackerna mot civila och alla former av terrorism. Staten Israel har rätt att skydda sina medborgare mot terrorattacker inom ramen för folkrätten. Samtidigt gäller det dock att respektera internationell humanitär rätt och att skydda civila.

Presidenten och ministerutskottet diskuterade situationen för finländare i Israel och i de palestinska områdena. För många resenärer har det blivit svårare att återvända till Finland, men det finns fortfarande kommersiella flygförbindelser. Utrikesministeriet hjälper finländare med arrangemang för att lämna landet och samarbetar intensivt med andra nordiska länder och EU-länder.

Ytterligare information: Petri Hakkarainen, avdelningschef, tfn 0295 350 353, Sofie From-Emmesberger, avdelningschef (Hamas terrorattack mot Israel), tfn 0295 350 802, och Jussi Tanner, konsulär chef (konsulära ärenden), tfn 0295 350 246, utrikesministeriet