Självständighetsdagen firas tillsammans på ett nytt sätt

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 24/2020
17.11.2020

Finlands självständighetsdag firas i år på ett nytt sätt. I stället för den traditionella festmottagningen har republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjudit in alla finländare att fira självständighetsdagen virtuellt.

”I år firas självständigheten i Presidentens slott på ett annat sätt än tidigare. Vi lever under exceptionella omständigheter, men vi kan förmedla stämningar och bilder av den finska folksjälen. Vi får uppleva nationens unika framgångssaga och se de styrkor som har hjälpt oss och kommer att hjälpa oss att övervinna svårigheter”, säger president Niinistö.

Under kvällen får vi ta del av stämningen i Presidentens slott och se hur självständighetsdagen firas på olika håll i Finland.

Med respekt för traditioner

Veteranerna och lottorna hedras på traditionellt sätt på självständighetsdagen. Presidentparet träffar veteraner och lottor före självständighetsdagen vid en kaffestund och på distans.

Scenkonst av olika slag

Ett brett urval finländsk scenkonst från musik till dans och teater står för stämningen på självständighetsdagskvällen. I Presidentens slott uppträder bland annat barytonen Aarne Pelkonen, popstjärnan Diandra, studentkören Ylioppilaskunnan Laulajat, Gardets musikkår, kantelekonstnären Ida Elina samt skådespelarna Seela Sella och Esko Salminen. Dansare vid Finlands nationalbalett uppträder med kvällens första vals.

Regionala inslag från olika håll i Finland

Under kvällen får vi också se hur självständigheten firas runtom i Finland. Samtidigt bekantar vi oss med olika samhällsområden. De regionala programinslagen behandlar bland annat välfärdssamhället, arbete och företagande, frivilligarbete samt Finlands natur och samerna. Också barn och unga samt beväringar delar med sig av sina tankar.

I samarbete med Yle

Evenemangets samarbetspartner är Yle, som direktsänder självständighetsdagens program söndagen den 6 december 2020 kl. 19.30–22 på kanalen Yle TV 1. Även tv-tittarna har möjlighet att framföra sina hälsningar under kvällens sändning.

Programmets konferencierer är Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen. Sändningen är tvåspråkig.