Sommaren på Gullranda inleds med konsert och skulpturutställning

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 33/2015
3.6.2015

Republikens president Sauli Niinstö och hans maka Jenni Haukio flyttar till presidentens sommarresidens Gullranda lördagen den 6 juni.

Nådendal stad arrangerar en välkomstmottagning för presidentparet i båthamnen på Kiltas brygga på lördag kväll kl. 17.40. Tidigare på eftermiddagen arrangeras det inom ramen för Nådendals musikfestspel en parkkonsert på Gullranda där Åbo filharmoniska orkester uppträder under ledning av kapellmästare Okko Kamu.

I Gullranda park öppnas måndagen den 8 juni en skulpturutställning med skulptör Veikko Myllers arbeten. Utställningen arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse.

Allmänheten kan bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park på guidade visningar som arrangeras av Nådendals turistinformation. Allmänheten har under sommaren också fri entré till Gullrandas parkområde på fredagskvällar kl. 18–20.

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Försommarens största evenemang är de utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionerna den 14-15 juni, som president Sauli Niinistö nu för tredje gången står värd för.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa, har varit Republiken Finlands presidents sommarresidens sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, lät byggas av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Till residenset hör ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas blommor och grönsaker.