Storhertigen av Luxemburg på statsbesök till Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 18/2016
22.4.2016

Storhertig Henri av Luxemburg och storhertiginnan Maria Teresa avlägger ett statsbesök i Finland den 10–12 maj på inbjudan av republikens president Sauli Niinistö. President Niinistö tar med sin maka Jenni Haukio emot gästerna i Presidentens slott tisdagen den 10 maj.

Under besöket bekantar sig storhertigparet med näringslivet, vetenskapen och forskningen, kulturen och naturen i Finland. I programmet ingår bland annat kransnedläggning på Sandudds begravningsplats och besök på riksdagen, Aalto-universitetet, Teknologiska forskningscentralen VTT, skolelevernas företagsby och naturumet Haltia.

Vice statsminister Etienne Schneider, utrikesminister Jean Asselborn, finansminister Pierre Gramegna och miljöminister Carole Dieschbourg från Luxemburgs regering följer med på statsbesöket. De officiella diskussionerna förs på Presidentens slott onsdagen den 11 maj. Vid diskussionerna behandlas ländernas bilaterala relationer, särskilt ekonomin, konkurrenskraften och innovationer samt det aktuella läget i Europa och säkerhetspolitiska frågor. Ministrarna har också egna bilaterala möten.

I samband med statsbesöket anländer också en stor företagsdelegation till Finland. Onsdagen den 11 maj ordnas ett ekonomiforum, som öppnas av president Niinistö och storhertig Henri.

Senast storhertigen av Luxemburg avlade statsbesök i Finland var 1993. Det senaste statsbesöket från Finland till Luxemburg gjordes av president Halonen 2008.