Svenska kungaparets statsbesök 3.-5.3.2015

Copyright © Republikens presidents kansli

President Niinistö tillsammans med sin maka på statsbesök i Sverige i april 2012. Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 8/2015
16.2.2015

Det politiska, ekonomiska och kulturella samarbetet mellan Finland och Sverige kommer att behandlas brett under det svenska kungaparets statsbesök den 3-5 mars. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kommer dessutom särskilt att träffa unga finländare.

Statsbesöket inleds med mottagningsceremonier framför Presidentens slott tisdagen den 3 mars kl. 11 när republikens president Sauli Niinistö tillsammans med sin maka Jenni Haukio tar emot gästerna. Publiken kan följa med ceremonierna på Salutorget (väderreservation).

Efter de officiella diskussionerna besöker presidentparet och kungaparet Ateneums konstmuseum, där de bekantar sig med en utställning med anledning av Sibelius jubileumsår. På eftermiddagens program står ett företagsseminarium, ett besök på riksdagen samt kransnedläggning på Sandudds begravningsplats. Dagen avslutas med en galamiddag på Presidentens slott med presidentparet som värd.

Den andra besöksdagen inleds med att kungaparet och den delegation med företagsledare som följer med på statsbesöket träffar finländska start up-företag. Kungaparet besöker dessutom skolelevernas företagsby i Esbo samt ett seminarium för unga opinionsbildare på Hanaholmen.

Efter en lunch med Helsingfors stad som värd bekantar sig kungen och president Niinistö med försvarsmaktens verksamhet samt med försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige i Sandhamn. Den beväringsutbildning som är specialiserad på strid i bebyggda områden och den finländska helikopteravdelningens förmåga att klara av medicinsk evakuering inom ramen för EU:s snabbinsatsstyrka presenteras för statscheferna. Sverige är ledarnation i EU:s beredskapstrupp. På programmet står dessutom ett besök på Krigsmuseets utställning Vinterkriget 75 år.

Statsbesöket avslutas torsdagen den 5 mars i Villmanstrand, där man först besöker Villmanstrands tekniska universitet och yrkeshögskola. Villmanstrands stad bjuder på lunch på Rådhuset, och Sveriges ambassad ordnar ett kulturevenemang särskilt för ungdomar på Villmanstrands stadsteater. På programmet står även besök i den ortodoxa kyrkan och på UPM:s bioraffinaderi i Kaukaa.

I följet under statsbesöket ingår Sveriges utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustaf Fridolin samt en delegation med företagsledare.