Temat för självständighetsdagens festmottagning är kunskap och samhällsdebatt

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 35/2019
29.11.2019

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är värdar för självständighetsdagens festmottagning på Presidentens slott fredagen den 6 december 2019.

Temat för festmottagningen är kunskap och samhällsdebatt. Inbjudna är i synnerhet personer och företrädare för institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatten. I trakteringen och dekorationerna betonas liksom under tidigare år inhemska och miljövänliga alternativ.

1 700 gäster med olika meriter

I år har cirka 1 700 meriterade gäster från olika delar av Finland inbjudits till mottagningen. I enlighet med temat finns bland de inbjudna gästerna till exempel forskare, facklitterära författare, journalister, yrkespersoner inom fostran och utbildning samt tjänstemän och sakkunniga.

Hedersgäster är våra krigsveteraner och lottor. De är de första gästerna som anländer för att klockan 19 hälsas välkomna av presidentparet till takterna av Jägarmarschen av Sibelius.

Musiken speglar den finländska folksjälen

Gardets musikkår står för musiken under välkomstceremonin och under början av kvällen i Rikssalen. Musikkåren har valt musikstycken som värnar om traditionerna. I programmet uppmärksammas dessutom Armas Järnefelts jubileumsår. Dansen inleds med en vals som presidentparet har valt. I år är första valsen Raimo Roihas komposition Maailman kaunein maa som gjordes känd av sångaren Reijo Taipale som avled i år.

Gardets Combo med Laura Voutilainen och Lauri Mikkola som solister underhåller gästerna på rikssalens dansgolv med finska evergreens.

Vid kaffestunden med veteranerna och lottorna uppträder gosskören Cantores Minores med hela 41 sångare. Kvällens ensemble är en del av representationskören och sångarna är i åldern 11–26 år. Som hyllning till veteranerna och lottorna framför kören bland annat Veteraanin iltahuuto (Veteranens kvällssång) komponerad av Kalervo Hämäläinen.

I salongen på tredje våningen fortsätter kvällen till tonerna av den berömda a cappella-gruppen Club For Five. För självständighetsdagens festmottagning har sånggruppen satt ihop en repertoar inspirerad av det finländska nationallandskapet, varierad med fläktar från andra delar av världen.

Inhemska råvaror på ett miljövänligt sätt

Menyn på republikens presidents festmottagning på självständighetsdagen 2019 bygger precis som tidigare på inhemska och miljövänliga val. Buffén dukas upp med ett stort urval inhemska ekologiska produkter samt fisk och vilt. I de söta munsbitarna används till exempel buskblåbär från Gullranda och andra inhemska bär.

Miljövänligheten kommer till synes också i de drycker som serveras. I år är alla ingredienser i slottets traditionella bål av ekologiskt ursprung.

Samarbetet med läroanstalterna inom restaurangbranschen fortsätter. Sammanlagt 32 studerande vid yrkesläroanstalten Perho Liiketalousopisto bistår i köket och vid serveringen. En del av bufférätterna är också tillredda av studerande inom restaurangbranschen.

Blommor i blått och vitt självständighetsdagen till ära

För självständighetsmottagningen 2019 dekoreras Presidentens slott med blåa och vita blommor. Huvudparten är snittblommor som odlats i Finland med trendiga inslag av torkade blommor och annat naturmaterial, till exempel kvistar och ris.

Blommorna kommer huvudsakligen från inhemska trädgårdar som i sina odlingar använder inhemska, förnybara energikällor. Största delen av blommorna och det övriga materialet i dekorationerna är donerade av Handelsträdgårdsförbundet som firar sitt 100-årsjubileum. En del av blommorna och naturmaterialen i uppsättningarna på Presidentens slott kommer från trädgården på Gullranda.

Presidentti Niinistös berättar om temat på presskonferensen den 29 november