Temat för självständighetsmottagningen är kunskap

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 34/2019
30.10.2019

I år är temat för självständighetsdagens festmottagning kunskap och samhällsdebatt. ”Finlands styrka har alltid varit vår förmåga att agera tillsammans, att ge utrymme för olika åsikter och att tillgodogöra sig kunskap på ett mångsidigt sätt”, säger republikens president Sauli Niinistö.

I och med den tekniska utvecklingen har förhållandet till kunskap förändrats: det är lätt att få tillgång till den och tröskeln att delta i diskussioner har sänkts. Samtidigt har tonen i den samhälleliga debatten skärpts.

I år vill president Niinistö och fru Jenni Haukio uppmärksamma personer och institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatten. ”Var och en kan bidra till en respektfull diskussionskultur och stärka förtroendet för kunskap och expertis. Och viktigast av allt: hålla sig till sanningen. Det skapar förtroende”, säger president Niinistö.

Till självständighetsmottagningen på Presidentens slott bjuder presidentparet in sammanlagt cirka 1 700 finländare som på olika sätt utmärkt sig inom olika områden. Hedersgäster är veteraner och lottor från våra krig.

Postningen av inbjudningarna till självständighetsdagens festmottagning har börjat.