Ukrainas president besöker Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 1/2017
17.1.2017

Ukrainas president Petro Porosjenko avlägger ett officiellt besök i Finland den 24 januari 2017. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot president Porosjenko och hans maka Maryna Porosjenko på Presidentens slott kl. 10.00.

Presidenterna diskuterar bl.a. relationerna mellan Finland och Ukraina, konflikten i Ukraina och verkställandet av Minskavtalet. Presidenterna kommer också att utbyta synpunkter på relationerna mellan EU och Ukraina samt aktuella internationella frågor, såsom säkerheten i Östersjöregionen och arktiska frågor.

Under sitt besök träffar president Porosjenko även riksdagens talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä.

I det officiella besöket deltar Ukrainas vice premiärminister och minister med ansvar för regional utveckling, byggande och kommunal service Hennadij Zubkov och utrikesminister Pavlo Klimkin. Utrikesminister Timo Soini och utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen deltar också i besöket. I samband med besöket kommer minister Mykkänen och minister Zubkov att underteckna samförståndsavtalet om samarbete på energiområdet mellan Finland och Ukraina.

President Niinistö och president Porosjenko träffades senast under Natos toppmöte i Warszawa i juli 2016.