Uruguays president besöker Finland

Republikens presidents kansli    
Pressmeddelande 4/2017
2.2.2017

Uruguays president Tabaré Vázquez besöker Finland den 13–14 februari 2017. Republikens president Sauli Niinistö tar emot president Vázquez på Presidentens slott måndagen den 13 februari kl. 10.

Presidenterna diskuterar Finlands och Uruguays politiska och ekonomiska relationer samt samarbetsmöjligheter. På agendan står också aktuella frågor som gäller EU och Latinamerika, FN-frågor, den internationella säkerhetssituationen samt utsikterna inom världsekonomin.

President Vázquez träffar måndagen den 13 februari riksdagens talman Maria Lohela och tisdagen den 14 februari statsminister Juha Sipilä. På måndagen besöker han också UPM:s huvudkontor. På tisdag är president Vàzquez huvudtalare på ett seminarium om förebyggande av rökning på Biomedicum och i ett för uruguayska och finska företag avsett företagsforum på Ständerhuset som syftar till att öka företagssamarbetet mellan länderna.

På sitt besök åtföljs president Vázquez av utrikesminister Rodolfo Nin Novoa, ekonomi- och finansminister Danilo Astori, ministern för trafikfrågor och offentliga arbeten Victor Rossi, industri-, energi- och gruvminister Carolina Cosse, jordbruks- och fiskeminister Tabaré Aguerre samt bostads-, regionplanerings- och miljöminister Eneida de León. En företagsdelegation deltar också i resan.

Avsikten är man i samband med arbetsbesöket kommer att underteckna ett fördrag om tullsamarbete mellan Finland och Uruguay samt ett samförståndsavtal om bioekonomi.

President Niinistö besökte Uruguay i augusti 2016.