Republikens president Sauli Niinistös tal på FinnFest USA 2017 i Minnesota den 22 september 2017

(med reservation för ändringar, talet hålls på engelska)

Det är en stor glädje för min hustru och mig att delta i FinnFest USA 2017. Jag vill tacka arrangörerna för detta fantastiska tillfälle.

FinnFest utgör en del av en större serie evenemang som i år ordnas av utlandsfinländare på olika håll i världen för att fira Finlands 100-årsjubileum. Den gemensamma faktorn för dessa evenemang är att de för tillsammans människor med olika bakgrund. ”Tillsammans” är givetvis också rubriken för firandet av Finlands hundraårsjubileum.

* * *

Som ni vet är Finlands självständighet ingen självklarhet.  Vår väg för att bli en av de mest framgångsrika länderna i världen var inte heller lätt. Att Finland blev ett modernt industriland är resultatet av hängivet och långsiktigt arbete. Också vår världsberömda ”sisu” har troligen spelat en roll. Vi kämpade tappert för att skydda vår frihet och självständighet genom andra världskrigets fasor. En annan typ av framtid planerades för oss av Stalin, men finländarna gav inte vika. Men vi betalade ett högt pris. Jag vill uttrycka mitt tack till den generation som kämpade och led under kriget. Särskilt vill jag hylla våra krigsveteraner för deras uppoffringar för att skydda Finland. Utan dem skulle vi inte ha behållit vår självständighet.

Självständigheten gjorde det möjligt för Finland att hålla fast vid våra västerländska och nordiska värderingar och vår demokrati. I dag är vi en medlem i EU, en fast del av den europeiska demokratiska familjen och en aktiv medlem i världssamfundet.

Det är viktigt att värdera det goda vi har uppnått. När olika rankningar mäter och jämför resultat, är Finland nästan alltid bland världens ledande länder. Vi har yttrandefrihet, kreativitet, vi är världens mest stabila land och ett nästan korruptionsfritt samhälle. Vi har gjort betydande framsteg i jämställdheten: finländska flickor har världens näst bästa möjligheter att förverkliga sin potential.

Och tro det eller ej, enligt vissa studier hör finländarna också till de fem lyckligaste folken på vår planet. Jag antar att vi får lita på att detta är sant, även om vi finländare, som ni vet, inte alltid är så bra på att visa våra känslor.

* * *

Omkring 380 000 finländare emigrerade till Nordamerika före andra världskriget. En stor del av dem bosatte sig här i Minnesota. De måste ha funnit sitt hem och sin lycka här eftersom endast en femtedel av dem återvände till Finland för gott.

Orsakerna till deras beslut att lämna Finland var många, men en beslutsamhet att lyckas och att bygga sig själva och sina barn ett bättre liv var utan tvekan kärnan.  För många var Amerika det förlovade landet av möjligheter och frihet.

På den tiden, för bara drygt hundra år sedan, påskyndades migrationen av nya uppfinningar, såsom tåget och ångmaskinen. I dag har digitaliseringen samma effekt. Den minskar avstånden och underlättar kommunikationen och samarbetet på ett hisnande, och ibland också ofattbart sätt.

Informationstekniken har öppnat dörren för nya möjligheter att ta upp och hålla kontakten också mellan utomlandsfinländarna och Finland. Ert positiva bidrag till Finland uppskattas stort och jag hoppas och tror att vi kan gengälda er i samma utsträckning.

Varje år anländer nya invandrare från Finland till Nordamerika. Traditionen lever vidare, men människorna är inte desamma.  I dag lockar it-företag experter över Atlanten, och många pensionärer har hittat ett hem för åtminstone en del av året i Florida.

Ni som är amerikafinländare representerar finländarnas bästa egenskaper. Hårt arbete, en vilja att lyckas – ibland till och med mot alla odds – har tillåtit er att bygga ett liv och säkerställa en bättre framtid på den nya kontinenten. Ni har skapat välfärd för er själva, och också för andra, som en del av en stor nation.

Detta har säkerligen inte alltid varit en lätt uppgift. Men ni lyckades och fann er plats i den nya världen. På ett liknande sätt, från ett utmanande utgångsläge och många svårigheter reste sig Finland för att etablera sin plats bland världens nationer.

Finland värderar er och era insatser högt. Det är respektingivande att se hur stolt ni markerar er finländska karaktär och ert finländska ursprung. Detta är mycket imponerande för mig som Republiken Finlands president.

Jag vill försäkra er om att det är en stor ära och ett privilegium för min hustru och mig att få vara här i dag med er och fira 100 år av Finlands självständighet och hedra de finländska amerikanerna. Jag tackar er än en gång för denna underbara mottagning och önskar er fortsatt framgång och lycka under de kommande åren.