Republikens president Sauli Niinistös tal på middagen för Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och fru Eliza Reid på Presidentens slott den 15 maj 2018

Det är en stor glädje att få välkomna Er på statsbesök till Finland. Vi finländare har alltid haft en varm vänskapsrelation med Island. Våra länder har mycket gemensamt trots det geografiska avståndet mellan oss. Vi delar samma värderingar och har ett liknande sinnelag.

* * *
Även historien förenar oss. För ett sekel sedan trädde Finland och Island in på Europas politiska karta. I fjol firade Finland sitt 100-årsjubileum som självständig stat.

I år är det Islands tur att jubilera. Som fortsättning på sin tusen år långa historia blev Island i och med personalunionen 1918 officiellt ett suveränt konungadöme. Det var en viktig milstolpe på väg mot Islands självständighet 1944. Jag gratulerar er varmt med anledning av jubileumsåret, även på det finska folkets vägnar.

* * *

Relationen mellan Finland och Island är nu varmare än någonsin. Kärnan i vårt samarbete är vår nordiska identitet. Vi är stolta över att få höra till samma nordiska familj. Denna relation bör vi värna om även i framtiden.

Den bilaterala handeln mellan Finland och Island ökar, men ännu finns det gott om rum för tillväxt i våra handelsförbindelser. Jag hoppas att det nya handelsavtalet mellan Island och EU får handeln att öka också mellan våra länder. Därtill är jag övertygad om att företrädarna för affärslivet i våra länder vid sina möten under detta statsbesök finner nya kanaler för ett djupare samarbete mellan Finland och Island.

* * *

De arktiska frågorna är av hög prioritet för oss båda. Vi har samma mål: en fredlig, välmående och ekologiskt hållbar arktisk region. Det ligger i hela världens intresse att vi uppnår detta mål, men det kräver regionala åtgärder. Men lokala lösningar kan även ha konsekvenser som går långt utöver den arktiska regionen. Jag är emellertid övertygad om att samarbetsandan i den arktiska regionen är till nytta för hela världen.

Vi har nu ett utmärkt tillfälle och också ett ansvar för att sprida andan av samhörighet. Finland är för tillfället ordförandeland i Arktiska rådet, och nästa år tar Island över ordförandeskapet. Vi gör ett nära samarbete för att ordförandebytet ska bli så smidigt som möjligt. Till dess litar vi på Islands stöd i våra aspirationer som ordförande.

* * *

Herr president, bäste Guðni, vi förenas också av en passion för fotboll. Våra landslag spelade i samma grupp i kvalet till det kommande världsmästerskapet. Endast Island gick vidare till fotbolls-VM i sommar.

Men vi hyser inget agg. Tvärtom: tack vare era imponerande insatser såväl på fotbollsplanen som utanför den erövrade ni den finländska fotbollspublikens hjärtan redan i EM 2016. Vi hoppas att vi får se och höra de isländska fansens ”vikingaklapp” i flera repriser under VM-tävlingarna. Vi önskar er lycka och framgång i turneringen. Áfram Island!

Låt oss höja en skål för president Guðni Thorlacius Jóhannesson och fru Eliza Reid.