Republikens president Sauli Niinistös tal vid en lunch till ära av Japans premiärminister Shinzo Abe på Presidentens slott den 10 juli 2017

Ärade premiärminister Abe, ärade fru Abe,

Det är en stor glädje och ära för mig och min maka att få ha er som gäster. Vi har många varma minnen från vårt besök i Japan i fjol. Jag uppskattar storligen de diskussioner som vi hade då och som vi har fortsatt i dag. Vi är också särskilt nöjda över att ni besöker Finland just nu, när vi firar att vi varit en självständig nation i hundra år.

Relationerna mellan våra länder är utmärkta. Vi delar samma styrkor och utmaningar, och vi söker gemensamma lösningar. I enlighet med vår deklaration om strategiskt partnerskap omfattar vårt samarbete flera sektorer och flera områden inom den internationella politiken.

Pliktkänsla och respekt för hårt arbete är värderingar som är kännetecknande för oss. Mellan japaner och finländare råder en alldeles särskild ömsesidig förståelse. Ofta betraktar vi även förändringar i omvärlden på samma sätt.

Tyvärr ökar oroligheterna i världen. Det finns gamla konflikter som inte har fått någon lösning, samtidigt som nya hot har uppstått. Det regelbaserade internationella systemet ifrågasätts. Som representanter för två stabila, välfungerande demokratier vet vi att vår planets framtid kan tryggas endast genom samarbete mellan nationerna. FN-systemet, WTO och många andra globala och regionala samarbetsforum behöver vårt stöd.

Finland och Japan, liksom även EU och Japan, kan samarbeta ännu mer än vad vi gör i dag. Vi måste tillsammans försvara internationella avtal och standarder. Vi kan stärka den avtalsbaserade multilateralismen och strävan efter friare handel och investeringar och lösningar på globala problem.

* * *

Både japaner och finländare är stora idrottsvänner. Vi väntar ivrigt på de olympiska och paralympiska spelen i Tokyo 2020. Vi vet att Japan kommer att erbjuda utmärkta förhållanden för storartade idrottsprestationer.

Jag vill gärna berätta om ett exempel på framgångsrikt finsk-japanskt samarbete som anknyter till sport och spetsteknologi. Den fyrfaldiga rallyvärldsmästaren Tommi Mäkinen och hans team har i Finland konstruerat och byggt en tävlingsbil för stallet Toyota Gazoo Racing, och med den har Toyota återigen tagit sig upp till toppen inom rallysporten. Bara för några veckor sedan gjorde Toyota-koncernen dessutom en betydande investering i utvecklingen av autonoma fordon i Finland.

Exemplet med Toyota visar att Finland och Japan tillsammans kan höra till de bästa i världen när vi förenar våra kunskaper, färdigheter och resurser. Vår uppgift är att uppmuntra till mer sådant framgångsrikt samarbete inom ännu fler branscher, samtidigt som vi närmar oss hundraårsjubileet av våra diplomatiska relationer 2019.