Tal av republikens president Sauli Niinistö vid invigningen av världsutställningen i Astana på Finlandsdagen tisdagen den 20 juni 2017

Jag vill gratulera Kazakstan med anledning av den fantastiska världsutställningen Astana Expo. Jag ber att få tacka president Nazarbajev för att han har bjudit mig på mitt tredje besök till Astana. Finland är stolt över att få delta i världsutställningen. Det är en personlig ära för mig att få vara här just i dag, dagen då vi firar Finlandsdagen på världsutställningen.

Finland och Kazakstan är viktiga partner såväl politiskt som ekonomiskt. Finland är för närvarande Kazakstans största handelspartner i norra Europa och Kazakstan är på motsvarande sätt Finlands viktigaste handelspartner i Centralasien. Våra dynamiska handelsrelationer erbjuder en utmärkt grund för ett utvidgat samarbete inom olika sektorer, till exempel grön teknik, hållbar utveckling och utbildning.

***

I år firar vi det självständiga Finlands 100-årsjubileum. Precis som Kazakstan har vi under hela vår självständighet arbetat ihärdigt för att modernisera vårt land. Finland är i dag känt bland annat för sin stabilitet, sin höga levnadsstandard, sin rena miljö och innovativ teknik.

I år firar vi också att våra länder haft diplomatiska förbindelser i 25 år. Under denna tid har vi blivit nära partner och fått se hur Kazakstan moderniserats. Jag vill gratulera våra värdar för deras framgångar både i hemlandet och internationellt. Världsutställningen vittnar om er dynamiska ekonomi. Kazakstans internationella ställning stärks i snabb takt. Goda exempel på detta är att Kazakstan nu i två års tid är icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd och att landet stått värd för viktiga fredsförhandlingar om Syrien.

***

Sammanlagt deltar 72 finländska företag i världsutställningen. Deltagarna representerar den mest avancerade expertisen och kompetensen i mitt hemland samt en stark innovationsanda. Jag är övertygad om att innovationerna är ett resultat av vårt utmärkta utbildnings- och universitetssystem. Finland har byggt upp ett av de bästa utbildningssystemen i världen och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Temat för världsutställningen i Astana, ”Framtidens energi”, är mycket aktuellt. Vi har enorma utmaningar framför oss när det gäller energi, hållbar utveckling och ekonomi. Det mest kritiska problemet är den snabba klimatförändringen. Den är särskilt kraftig i Arktis, där temperaturen stiger två gånger snabbare än i resten av världen. Om istäcket och permafrosten i norr smälter kommer vi alla att lida bestående skada.

***

Det gläder mig att se all den positiva utveckling som världsutställningen här i Astana vittnar om. Efter världsutställningen öppnar sig nya samarbetsutsikter då det i Astana grundas ett internationellt finanscenter (AIFC), ett internationellt center för grön teknik och gröna investeringsprojekt och en internationell teknikpark för start-up-företag inom it-branschen.

Jag väntar med iver på att få bekanta mig med Finlands paviljong och jag uppmanar er alla att besöka den. Välkommen till vår paviljong! Låt oss tillsammans fira denna finländska festdag!