Arktista yhteistyötä vauhditetaan Norjan valtiovierailulla

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 41/2012
9.10.2012

Arktisten alueiden kehitys on keskeisesti esillä, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen tekee valtiovierailun Norjaan 10.-12. lokakuuta 2012 kuningas Harald V:n kutsusta. Valtiovierailuseurueessa ovat mukana ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, yritysjohtajien valtuuskunta sekä pohjoisten alueiden asiantuntijoita mm. Lapin ja Oulun yliopistoista sekä Barents-keskuksesta.

Valtiovierailu alkaa keskiviikkona 10. lokakuuta vastaanottoseremonialla, joka järjestetään Oslon kuninkaanlinnan edustalla klo 12. Tämän jälkeen Norjan kuningaspari tarjoaa presidenttiparille lounaan Kuninkaanlinnassa, ja presidentti Niinistö laskee seppeleen kansallismuistomerkille Akershusin linnoituksella.

Iltapäivällä presidentti Niinistö tapaa Norjan poliittista johtoa. Keskusteluissa parlamentin varapuhemiehen Per Kristian Fossin sekä pääministeri Jens Stoltenbergin kanssa ovat esillä Suomen ja Norjan kahdenväliset suhteet, arktisia alueita koskevat kysymykset sekä ajankohtaiset kansainväliset asiat. Suomella ja Norjalla on yhteisiä kiinnostuksen kohteita pohjoisten alueiden kehittämisessä, ja Suomi haluaa vahvistaa niin taloudellista kuin tieteellistä yhteistyötä arktisilla alueilla.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja kuningatar Sonja tutustuvat suomalaista grafiikkaa esittelevään taidenäyttelyyn Kunstverket-galleriassa. Päivä päättyy juhlaillalliseen Kuninkaanlinnassa.

Torstaina 11. lokakuuta presidentti Niinistö pitää puheen Norjan ulkopoliittisen instituutin ja Suomen suurlähetystön järjestämässä tilaisuudessa Litteraturhusetissa sekä osallistuu Suomen ja Norjan taloussuhteita käsittelevään seminaariin. Norjan hallitus tarjoaa lounaan valtiovierailun kunniaksi. Lisäksi presidenttipari vierailee yhdessä kuningasparin kanssa Rommenin koulussa. Päivän päätteeksi presidenttipari isännöi vastaanoton kuningasparin kunniaksi Oslon oopperatalolla.

Valtiovierailun kolmantena päivänä, perjantaina 12. lokakuuta presidentti seurueineen matkustaa Pohjois-Norjaan Tromssaan, jossa ohjelma keskittyy erityisesti arktisten alueiden tutkimukseen ja arktiseen yhteistyöhön. Päivän ohjelmassa on keskustelutilaisuus Tromssan yliopistolla sekä risteily tutkimusalus FF Helmer Hansenilla. Kruununprinssi Haakon on mukana valtiovierailun Tromssan-osuudessa.