Presidentit Puolassa: Euroopan talouskriisi on myös demokratian kriisi

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus Krakovassa 9. lokakuuta.

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 53/2013
9.10.2013

Eurooppalaisten presidenttien Arraiolos-ryhmä päätti tänään kaksipäiväisen kokoontumisen Puolan Krakovassa. Keskusteluissa pohdittiin Euroopan talouskriisiä, transatlanttisten suhteiden tulevaisuutta ja EU:n itäistä ulottuvuutta.

Euroopan talouskriisistä presidentit totesivat, että ratkaisussa keskeistä on luottamuksen palauttaminen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti, että talouskasvun aikaansaaminen vaatii päättäväisyyttä poliittisen tason lisäksi kansalaisten keskuudessa: ”Poliitikkojen on kyettävä kannustamaan ihmisiä. Kasvua saavutetaan vain innovatiivisten ja työtä kunnioittavien ihmisten kautta”, sanoi presidentti Niinistö.

Eurooppalaiset arvot ja niiden kunnioittaminen tulivat esille myös keskustelussa EU:n itäisestä kumppanuudesta. Ensi kuun huippukokouksessa on esillä Ukrainan assosiaatiosopimuksen allekirjoittaminen. Presidentti Niinistön mukaan on tärkeää, että Ukraina täyttää EU:n asettamat ehdot ennen kuin sopimus voidaan allekirjoittaa: ”Naapuruussuhteet ovat EU:lle tärkeitä, mutta meidän on kunnioitettava omia arvojamme myös assosiaationeuvotteluiden kohdalla. Toisin tekeminen olisi erittäin huono merkki”, Niinistö painotti.

Myös Välimeren tilanne ja Lampedusan saaren tragedia nousivat keskusteluihin. Usea presidentti painotti, että pakolaisten maksama inhimillinen hinta on liian kova ja että ongelmaan olisi löydettävä yhdessä ratkaisu. Presidentti Niinistö yhtyi vaatimukseen ratkaisun löytämisestä ja lisäsi, että Välimeren alueen epävakaisuus aiheuttaa suurta huolta Euroopalle.

Transatlanttisista suhteista keskusteltaessa pääpaino oli Yhdysvaltain ja Euroopan unionin vapaakauppasopimuksessa. Neuvottelut ovat kesken, mutta yhteinen näkemys oli, että neuvotteluita on jatkettava. Toteutuessaan sopimus olisi erittäin hyödyllinen molemmille osapuolille.

Arraiolos-ryhmän tapaaminen järjestettiin Krakovassa Wawelin linnassa 8.-9. lokakuuta 2013. Tapaamista isännöi Puolan presidentti Bronisław Komorowski. Lisäksi tapaamisessa olivat mukana Bulgarian, Italian, Latvian, Portugalin, Saksan ja Viron presidentit.

Presidentti Niinistö kävi tapaamisen yhteydessä kahdenväliset keskustelut Puolan presidentin Bronisław Komorowskin, Italian presidentin Giorgio Napolitanon sekä Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen kanssa. Puolan presidentin kanssa keskustelut keskittyivät EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan sekä Itämeren alueen yhteistyöhön.

Euroopan maiden presidenteistä koostuva Arraiolos-ryhmä on kokoontunut vuodesta 2003 alkaen epävirallisiin tapaamisiin keskustelemaan Euroopan ja maailman ajankohtaisista kysymyksistä. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin Portugalin Arraiolosissa, mistä ryhmä on saanut nimensä.

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaVasemmalla: presidentti Sauli Niinistö ja Bulgarian presidentti  Rosen Plevneliev keskustelevat. Etualalla Saksan liittopresidentti Joachim Gauck, Italian presidentti Giorgio Napolitano ja Puolan presidentti, kokouksen isäntä Bronisław Komorowski.  Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kuvia

 Eurooppalaisten presidenttien Arraiolos-ryhmä kokoontui Puolan Krakovassa sijaitsevassa Wawenin linnassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Vasemmalla takana: presidentti Sauli Niinistö ja Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev keskustelevat, heidän vierellään Latvian presidentti Andris Bērziņš ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves. Etualalla: Saksan liittopresidentti Joachim Gauck, Italian presidentti Giorgio Napolitano ja Puolan presidentti, kokouksen isäntä Bronisław Komorowski. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistö ja Saksan liittopresidentti Joachim Gauck. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentit yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Keskusteluissa pohdittiin Euroopan talouskriisiä, transatlanttisten suhteiden tulevaisuutta ja EU:n itäistä ulottuvuutta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Krakovasta presidentti Niinistö matkusti tutustumaan Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseoon, seurassaan museon johtaja Piotr M.A. Cywiński. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö kirjoitti muistosanat museon vieraskirjaan. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Niinistö sytytti kynttilän uhrien muistoksi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Auschwitz-Birkenaun museon johtaja Cywiński lahjoitti presidentille kirjan muistoksi käynnistään. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia