Itsenäisyyspäivää vietetään yhdessä uudella tavalla

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 24/2020
17.11.2020

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistetaan tänä vuonna uudella tavalla. Perinteisen juhlavastaanoton sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet kaikki suomalaiset viettämään itsenäisyyspäivää ruutujen välityksellä.

”Itsenäisyyttä juhlitaan Presidentinlinnassa toisella tavalla kuin aikaisemmin. Poikkeuksellisissa oloissa voimme välittää tunnelmaa, jota kuvaisin sanoilla katsotaan Suomea silmiin. Kokea kansakunnan ainutlaatuinen menestystarina ja tunnistaa ne vahvuudet, joilla kaikki vaikeudet on voitettu ja tullaan voittamaan”, presidentti Niinistö sanoo.

Illan aikana seurataan tunnelmia Presidentinlinnasta ja nähdään, miten itsenäisyyspäivää vietetään eri puolilla Suomea.

Perinteitä kunnioittaen

Perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivänä kunnioitetaan veteraaneja ja lottia. Presidenttipari tapaa heitä itsenäisyyspäivän alla etäyhteyksin.

Esittävää taidetta monipuolisesti

Tunnelmaa itsenäisyyspäivän iltaan luo suomalainen esittävä taide musiikista tanssiin ja teatteritaiteeseen. Presidentinlinnassa esiintyvät muun muassa Aarne Pelkonen, Diandra, Ylioppilaskunnan Laulajat, Kaartin soittokunta, kanteletaiteilija Ida Elina sekä näyttelijät Seela Sella ja Esko Salminen. Illan ensivalssin esittävät Suomen kansallisbaletin tanssijat.

Aluelähetyksissä esillä on koko Suomi

Illan aikana seurataan myös, miten itsenäisyyttä juhlistetaan eri puolilla Suomea. Samalla käydään tutustumassa yhteiskunnan eri aloihin. Aluelähetysten aiheet käsittelevät muun muassa hyvinvointiyhteiskuntaa, työtä- ja yrittäjyyttä, vapaaehtoistyötä sekä Suomen luontoa ja saamelaisuutta. Lisäksi kuullaan lasten ja nuorten sekä varusmiesten ajatuksia.

Yhteistyökumppanina Yle

Juhlan yhteistyökumppanina on Yle, joka näyttää itsenäisyyspäivän tapahtumat suorana sunnuntaina 6. joulukuuta kello 19.30–22 Yle TV 1 -kanavalla. Myös katsojilla on mahdollisuus lähettää oma tervehdyksensä illan lähetykseen.

Ohjelman juontavat Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen. Lähetys on kaksikielinen.

Video presidentti Niinistön puheenvuorosta vuoden 2020 itsenäisyyspäivästä

 

Tiedotetta päivitetty 2.12.2020: Koronavirustilanteesta johtuen kahvihetkeä veteraanien ja lottien kanssa ei järjestetä, vaan presidenttipari tapaa heitä etäyhteyksin.