Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana kulttuuri

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 57/2015
9.11.2015

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna kulttuuri. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio kutsuvat Presidentinlinnaan vajaat 1800 kutsuvierasta, joiden joukossa on eri tavoin yhteiskunnan eri aloilla ansioituneita suomalaisia. Kutsujen postitus on alkanut.

Tänä vuonna vietetään useita suomalaisen kulttuurin merkkivuosia, kuten Kalevalan 180-vuotisjuhlaa, Jean Sibeliuksen, Akseli Gallén-Kallelan ja Pekka Halosen syntymän 150-vuotisjuhlaa sekä Tapio Wirkkalan, Toivo Kärjen ja Olavi Virran 100-vuotisjuhlaa. Juhlavuodet on huomioitu eri tavoin vastaanoton kutsuvieraslistassa ja ohjelmistossa.

Vastaanotolla näkyy myös nykykulttuurin kirjo: kutsuttuina on monipuolisesti eri kulttuurialojen ja vähemmistöjen kulttuurien edustajia. Myös moni ruohonjuuritasolla kulttuuriharrastusten parissa työtä tekevä saa kutsun vastaanotolle.

”Suomesta löytyy monien taidealojen huippuja ja juhlavuodet ovat tarjonneet upeita elämyksiä. On paljon muutakin kuin korkeakulttuuria. Meillä on valtavan hieno ja rikas kulttuuriperintö, joka muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Kulttuuri on monin tavoin läsnä jokapäiväisessä elämässämme, se kuuluu kaikille”, presidentti Niinistö sanoo.

Urheilun saralla on huomioitu tämän vuoden onnistujien lisäksi kaikkien aikojen menestyneimpiä mäkihyppääjiä. Viime vuonna Presidentinlinnaan kutsuttiin keihäänheiton arvokisavoittajia, ja urheilun nostalgiaa on luvassa tälläkin kertaa. ”Mäkihyppy yhdistää suomalaisia ja on tuonut meille vuosikymmenten mittaan jännitystä, iloa ja unohtumattomia hetkiä”, presidentti Niinistö sanoo. 

Viime vuosien tapaan kutsuttujen joukossa on runsaasti sotaveteraaneja ja lottia, ja presidenttipari isännöi kahvitilaisuuden veteraaneille kättelyn jälkeen.

Juhlavastaanoton ohjelmasta ja muista järjestelyistä tiedotetaan myöhemmin.