Itsenäisyyspäivän konsertti vie matkalle suomalaiseen mielenmaisemaan

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaTasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vuoden 2012 itsenäisyyspäivän vastaanotolla.Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 62/2013 
26.11.2013

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän konserttia ja vastaanottoa Tampere-talossa 6. joulukuuta 2013.

Itsenäisyyspäivän konsertti on matka suomalaiseen mielenmaisemaan musiikin ja kirjallisuuden siivin. Solisteina konsertissa ovat Soile Isokoski, Vesa-Matti Loiri, Waltteri Torikka ja Maria Ylipää. Heidän lisäkseen esiintyjinä on joukko näyttelijöitä, jotka tulkitsevat suomalaiskirjailijoiden tekstikatkelmia maamme itsenäisyyden ajanjaksolta. Yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa valitut tekstiotteet edustavat sekä runoutta että proosaa. Mukana on tekstejä sekä nykykirjailijoilta että jo edesmenneiltä. Konsertin musiikkikappaleiden ja kirjallisuussisältöjen yhdessä muodostama tarina on yksi näkökulma suomalaisuuteen – siihen, keitä suomalaiset ovat ja kuinka identiteettimme kansakuntana on rakentunut. Konsertin orkesterina on Tampere Filharmonia, jonka kapellimestarina toimii Santtu-Matias Rouvali. Konsertissa esiintyvät myös nuorisokuoro Sympaatti sekä poikakuoro Pirkanpojat.

Konsertti alkaa Tampere-talon Isossa salissa noin kello 19.30 presidenttiparin käteltyä kaikki kutsuvieraat. Kättelyn aloittavat klo 17.30 sotaveteraanit, joita on kutsuttu itsenäisyyspäivän vastaanotolle lähes sata. Kaikkiaan tilaisuuteen on kutsuttu noin 1 700 vierasta, jotka saapuvat kaikista Suomen maakunnista ja edustavat yhteiskunnan eri aloja. Kutsuvierasvalinnoilla presidenttipari haluaa korostaa ympäri maata tehdyn monenlaisen työn arvoa itsenäisen Suomen menestyksessä. Kutsuvieraslista on laadittu yhteistyössä eri maakunnallisten tahojen kanssa.

Konsertin jälkeen noin kello 20.30 presidenttipari isännöi sotaveteraaneille istuvan kahvitilaisuuden. Muut kutsuvieraat siirtyvät vastaanotolle Sorsapuistosaliin, jonne katetaan noutopöytä paikallisista antimista. Ruokien raaka-aineina on käytetty pirkanmaalaisten pientuottajien lähi- ja luomutuotteita, ja tarjottavat valmistetaan Tampere-talon ja Pirkanmaan Keittiömestariyhdistyksen yhteistyönä.

Kättelymusiikista ja veteraanien kahvitilaisuuden musiikista Tampere-talossa vastaa Kaartin Soittokunta, jota johtavat puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä ja Kaartin Soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Jyrki Koskinen. Vastaanotolla Sorsapuistosalissa taustamusiikkia soittaa Tampere Filharmonian salonkiorkesteri.

Tampere-talon vastaanoton odotetaan päättyvän klo 22.30 mennessä. Yleisradio televisioi tapahtuman suorana lähetyksenä TV 1:ssä klo 17.15 – 21.30.