Kanadan kenraalikuvernööri valtiovierailulle Suomeen

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 3/2023
25.1.2023 

Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon tekee valtiovierailun Suomeen 6.–10. helmikuuta 2023. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolisonsa tohtori Jenni Haukion kanssa.

Presidenttipari vastaanottaa kenraalikuvernööri Simonin valtiovierailuun kuuluvin seremonioin tiistaina 7. helmikuuta Presidentinlinnalla. Presidentin ja kenraalikuvernöörin keskusteluissa ovat esillä Suomen ja Kanadan kahdenväliset suhteet, turvallisuuskysymykset, ilmastonmuutos sekä arktinen yhteistyö. Päivä päättyy presidentti Niinistön ja tohtori Haukion isännöimällä päivällisellä Presidentinlinnassa.

Kenraalikuvernööri Simon tapaa vierailullaan myös pääministeri Sanna Marinin ja eduskunnan varapuhemies Antti Rinteen. Kenraalikuvernöörin ohjelmassa on myös seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla, vierailu Yrityskylä Helsinki-Vantaassa ja tapaaminen saamelaisnuorten kanssa.

Torstaina 9. helmikuuta presidentti Niinistö ja kenraalikuvernööri Simon vierailevat Rovaniemellä. Presidentti ja kenraalikuvernööri puhuvat tiedekeskus Arktikumissa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktiselle alueelle. Ohjelmassa on myös tutustuminen saamen kielen opetukseen Ylikylän peruskoululla sekä vierailu Lapin lennostossa.

Presidentti Niinistö teki valtiovierailun Kanadaan lokakuussa 2014.