Kultaranta-keskustelut 2020: Koronan jälkeen – millainen Suomi, millaisessa maailmassa?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ohjelman juontajat Ylen Rosa Kettumäki ja Antti Sahlström. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 14/2020
13.5.2020

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään sunnuntaina 24. toukokuuta 2020 kello 18.15 alkaen suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Areenassa. Aiheena on koronapandemian jälkeinen aika: kuinka sopeudumme muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan, ja miten voimme itse vaikuttaa muutoksen suuntaan?

Ohjelma alkaa presidentti Niinistön, arkkiatri Risto Pelkosen ja Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken avauskeskustelulla. Tämän jälkeen käsitellään ensin maailmanjärjestyksen muutosta: näemmekö koronan jälkeen tiivistyvää yhteistyötä vai koventuvaa kilpailua? Keskusteluun osallistuvat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Toisessa teemakeskustelussa pohditaan, miten maailmantalous ja Suomen talous selviävät koronapandemian ja sen torjunnan vaikutuksista. Muuttuvatko talouden ja kaupan rakenteet ja arvoketjut, pysähtyykö globalisaatio, syntyykö jotain entistä parempaa? Aiheesta keskustelemassa ovat Nokian ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa, entinen pääministeri Esko Aho ja Nordic West Officen johtava asiantuntija Anu Partanen.

Kolmantena aiheena ovat koronapandemian vaikutukset yhteiskuntaamme. Miten kokemus muuttaa suhdetta toinen toisiimme ja yhteisiä arvojamme, ja miten luomme paremman huomisen? Keskustelijoina ovat e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila, kirjailija ja taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen sekä Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian apulaisprofessori Nelli Hankonen.

Kultaranta-keskustelut päättää presidentti Niinistön, eduskunnan puhemies Matti Vanhasen ja pääministeri Sanna Marinin keskustelu.

Ohjelman juontavat Ylen Rosa Kettumäki ja Antti Sahlström. Yleisö voi osallistua keskusteluihin lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja osoitteessa yle.fi/kultaranta tai WhatsAppilla numeroon 044 421 4530. Presidentti Niinistö ja Kultaranta-keskustelujen osallistujat vastaavat kysymyksiin suorassa lähetyksessä.