Kultaranta-keskustelut 8.-9.6.2014

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 25/2014
28.5.2014

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutilaisuuden Kultarannassa 8.–9. kesäkuuta 2014. Toista kertaa järjestettävissä Kultaranta-keskusteluissa aiheina ovat Venäjän kehitys, Euroopan tilanne, kyber- ja informaatioturvallisuus sekä puolustuksen kehittäminen. Kultarannassa keskustellaan myös Suomen taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta uudistumiskyvystä. 

Tilaisuus alkaa presidentti Niinistön puheenvuorolla sunnuntai-iltana 8. kesäkuuta. Toisen päivän aloituskeskustelussa pohditaan Ukrainan kriisiä, Venäjän kehitystä ja Suomen asemoitumista otsikolla ”Karhu on herännyt, entä Suomi?”. Suorana TV-lähetyksenä nähtävään keskusteluun osallistuvat hallituksen puheenjohtaja Esko Aho, erikoistutkija Hiski Haukkala, kansanedustaja Paula Lehtomäki, kirjailija Sofi Oksanen, tutkija Charly Salonius-Pasternak sekä Suomi-Venäjä seuran puheenjohtaja Heikki Talvitie. Keskustelun juontaa toimittaja Seija Rautio.

Avauskeskustelun jälkeen osanottajat jakautuvat pienempiin työryhmiin, joissa pohditaan Euroopan tilannetta, kyber- ja informaatioturvallisuutta sekä Suomen puolustuksen kehittämistä.

Iltapäivällä keskustelijat kokoontuvat pohtimaan yhdessä Suomen tulevaisuutta otsikolla ”Suomen sitko – millaiset eväät talouden ja yhteiskunnan uudistamiselle?”. Päätöskeskustelussa työryhmien vetäjät esittävät yhteenvedon käydyistä keskusteluista.

Tapahtumaan on kutsuttu noin sata ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri tahoilta. Osallistujien joukossa on mm. poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen, median ja kulttuurin edustajia. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa.

Venäjää käsittelevä keskustelu näytetään suorana YLE TV1:ssä 9.6. klo 9.30-11. Presidentti Niinistön avauspuheenvuoroa sekä maanantai-iltapäivän keskusteluja on mahdollisuus seurata suorana verkossa YLE Areenan kautta.  Keskusteluun voi osallistua myös Twitterissä hashtagilla #Kultaranta. Kultaranta-keskustelujen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.presidentti.fi/kultaranta.