Libanon, Valko-Venäjä, Turkin ja Kreikan suhteet, ihmisoikeusselonteko sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko esillä TP-UTVA:ssa

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 515/2020
14.8.2020

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat perjantaina 14. elokuuta Libanonin tilanteesta. Beirutissa 4.8. tapahtuneen räjähdysonnettomuuden jälkeen Suomi myönsi Punaisen Ristin kansainvälisen liiton (IFRC) hätäoperaatioon Libanonissa miljoona euroa.

Beirutiin lähetettiin myös kansainväliseen pelastustoimintaan koulutettu tiimi sekä lääkintätarvikkeita. Lisäksi Suomi jatkaa muuta pitkäaikaista tukeaan Libanonille erityisesti kriisinhallinnan ja kehitysavun keinoin. Suomen Beirutin suurlähetystön 4.8. vaurioituneiden tilojen korjaamista valmistellaan.

TP-UTVA käsitteli myös Valko-Venäjän tilannetta 9.8. pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Vaalit eivät olleet vapaat eivätkä oikeudenmukaiset, demokratian ja oikeusvaltion normeja ei noudatettu. On erityisen valitettavaa, ettei Etyjin vaalitarkkailijoita päästetty maahan. Vaalikampanjan aikana ja vaalien jälkeen turvallisuusviranomaiset ovat käyttäneet suhteettomia voimakeinoja. Levottomuudet Valko-Venäjällä jatkuvat ja tilanne on edelleen huolestuttava.

Lisäksi TP-UTVA keskusteli Kreikan ja Turkin jännitteistä itäisellä Välimerellä. On tärkeää, että diplomaattisia ponnisteluja tilanteen ratkaisemiseksi jatketaan.

TP-UTVA sai katsauksen valtioneuvoston ihmisoikeusselonteon valmistelun lähtökohtiin ja tavoitteisiin. Ihmisoikeusselonteko ohjaa pitkäjänteisesti valtioneuvoston toimintaa perus- ja ihmisoikeuskysymyksissä tarkastellen näitä kansainvälisesti, kansallisesti sekä EU-toiminnassa.

TP-UTVA keskusteli myös ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Kai Sauer, p. 0295 350 341, osastopäällikkö Mikko Kinnunen, p. 0295 351 820, osastopäällikkö Leena-Kaisa Mikkola (Libanon), p. 0295 351 977, ulkoministeriö