Luxemburgin suurherttua valtiovierailulle Suomeen

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 18/2016
22.4.2016

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa tekevät valtiovierailun Suomeen 10.-12. toukokuuta tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Presidentti Niinistö ottaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa vieraat vastaan Presidentinlinnassa tiistaina 10.5.

Vierailun aikana suurherttuapari tutustuu suomalaiseen elinkeinoelämään, tieteeseen ja tutkimukseen, kulttuuriin sekä luontoon. Ohjelmassa on mm. seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalle sekä vierailut eduskuntaan, Aalto-yliopistoon, teknologian tutkimuskeskus VTT:hen, koululaisten yrityskylään sekä luontokeskus Haltiaan.

Valtiovierailulla ovat mukana Luxemburgin hallituksesta varapääministeri Etienne Schneider, ulkoministeri Jean Asselborn, valtiovarainministeri Pierre Gramegna sekä ympäristöministeri Carole Dieschbourg. Viralliset keskustelut käydään Presidentinlinnassa keskiviikkona 11. toukokuuta. Keskusteluissa ovat esillä maiden kahdenväliset suhteet, erityisesti talous, kilpailukyky ja innovaatiot, sekä Euroopan ajankohtainen tilanne ja turvallisuuspolitiikan kysymykset. Ministereillä on myös omia kahdenvälisiä tapaamisia.

Valtiovierailun yhteydessä Suomeen saapuu myös laaja yritysvaltuuskunta, ja keskiviikkona 11.5. järjestetään talousfoorumi, jonka presidentti Niinistö ja suurherttua Henri avaavat.

Luxemburgin suurherttua on edellisen kerran ollut valtiovierailulla Suomessa 1993. Edellisen valtiovierailun Suomesta Luxemburgiin teki presidentti Halonen vuonna 2008.