Namibian presidentti valtiovierailulle Suomeen

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 57/2013
1.11.2013

Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba puolisoineen tekee valtiovierailun Suomeen 11.-13. marraskuuta 2013 tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Presidentit keskustelevat vierailun aikana mm. Suomen ja Namibian välisistä suhteista ja yhteistyömahdollisuuksista sekä alueellisista kysymyksistä mm. EU:n ja Afrikan unionin kehitykseen liittyen. Myös monenkeskinen yhteistyö ja globaaliin talouteen ja kehitykseen liittyvät kysymykset ovat esillä.

Valtiovierailun virallinen ohjelma alkaa tiistaina 12.11., kun presidentti Niinistö puolisoineen vastaanottaa vieraat Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Viralliset vastaanottoseremoniat järjestetään Etelä-Esplanadilla Valtioneuvoston juhlahuoneiston edustalla klo 10.

Presidenttien keskustelujen jälkeen ohjelmassa on Helsingin kaupungin tarjoama lounas, seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla sekä vierailu eduskunnassa. Päivän päättää presidenttiparin tarjoama päivällinen Säätytalolla.

Vierailun viimeisen päivän ohjelmassa on tutustuminen Geologian tutkimuskeskukseen sekä Helsingin yliopiston kirjastoon. Presidentti Pohamba tapaa lisäksi pääministeri Jyrki Kataisen sekä Suomessa asuvia namibialaisia ja Suomi-Namibia-seuran edustajia.

Suomella ja Namibialla on poikkeuksellisen pitkäaikaiset ja hyvät suhteet, jotka käynnistyivät jo 1800-luvulla lähetystoiminnan myötä. Suomi tuki vahvasti Namibian itsenäistymisprosessia eri vaiheissa, ja kanssakäyminen on edelleen vilkasta mm. kulttuurin, tieteen ja opetuksen aloilla sekä kirkkojen ja kuntien välillä. Viime aikoina perinteisestä kehitysyhteistyöstä on pyritty siirtymään laajempaan kaupallistaloudelliseen kumppanuuteen, ja maiden välinen kauppa ja investoinnit ovat olleet kasvussa.

Edellisen valtiovierailun Suomesta Namibiaan teki presidentti Tarja Halonen vuonna 2011.