Norjan kuningaspari valtiovierailulle Suomeen ensi viikolla

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tekivät valtiovierailun Norjaan lokakuussa 2012. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 44/2016
29.8.2016

Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja tekevät valtiovierailun Suomeen 5.-8. syyskuuta 2016 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kutsusta. Vierailun ohjelma keskittyy erityisesti talouteen, terveyteen ja oppimiseen. Helsingin lisäksi kuningaspari vierailee Oulussa. 

Valtiovierailu alkaa vastaanottoseremonioilla Presidentinlinnan edustalla tiistaiaamuna 6. syyskuuta. Tilaisuutta on mahdollisuus seurata Kauppatorilta klo 10.15 alkaen. Seremonioiden jälkeen Presidentinlinnassa käydään viralliset keskustelut. Kuningaspari vierailee tiistaina myös eduskunnassa puhemies Maria Lohelan johdolla, tapaa pääministeri Juha Sipilän ja laskee seppeleet Hietaniemen hautausmaalla. Lisäksi kuningaspari ja presidenttipari osallistuvat Helsingin kaupungin tarjoamalle lounaalle Kaupungintalolla. Päivän päätteeksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio tarjoavat juhlapäivällisen Presidentinlinnassa. 

Keskiviikkona presidenttipari ja kuningaspari osallistuvat Wanhassa Satamassa järjestettävään talousseminaariin, jonka aiheina ovat mm. peliteollisuus ja terveydenhuollon digitaaliset tietojärjestelmät ja -palvelut eli e-terveydenhuolto. Iltapäivällä ohjelmassa on vierailu lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskuksessa Biomedicumissa ja talouselämän pyöreän pöydän keskustelut. Illalla Norjan kuningaspari järjestää konsertin ja vastaanoton Kalastajatorpalla.

Torstaina valtiovierailun ohjelma jatkuu Oulussa. Vierailun Oulun-osuudella kuningasparia isännöivät elinkeinoministeri Olli Rehn puolisoineen sekä kaupunginjohto. Päivän aikana kuningas Harald ja kuningatar Sonja vierailevat Oulun yliopistolla, Nokian Ruskon tehtaalla ja Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Kaupunki tarjoaa kuningasparille ja seurueelle lounaan Oulun kaupungintalolla.

Valtiovierailuseurueeseen kuuluu mm. useita norjalaisministereitä; ulkoministeri Børge Brende, elinkeinoministeri Monica Mæland, terveysministeri Bent Høie ja puolustusministeri Ine Eriksen Søreide sekä laaja liikemiesvaltuuskunta. 

Presidentti Niinistö puolisoineen teki valtiovierailun Norjaan lokakuussa 2012. 

12.10.2012 Arktista yhteistyötä vauhditettiin Norjan valtiovierailulla