Presidentinlinnan peruskorjaus alkaa loppuvuonna

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 6.6.2012

Presidentinlinnan peruskorjauksen valmistelu jatkuu kesällä. Työt näkyvät mm. Presidentinlinnan etupihalla, jossa valmistellaan perustusten vahvistamista. Varsinainen peruskorjaus alkaa joulukuussa itsenäisyyspäivän jälkeen ja sen suunniteltu kesto on noin kaksi vuotta.

Peruskorjauksessa Presidentinlinna korjataan rakennuksen käyttötarkoituksen edellyttämään kuntoon rakennus- ja kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen. Suurimmat korjaustarpeet aiheutuvat huonokuntoisten perustusten vahvistamisesta. Lisäksi peruskorjauksen yhteydessä uudistetaan talotekniikkaa, kunnostetaan pinnat sekä parannetaan kulkuyhteyksiä ja rakennuksen turvallisuutta. Presidentinlinnaa on peruskorjattu edellisen kerran 1970-luvun alussa.

Korjaustöiden aikana Presidentinlinna on pois käytöstä. Tasavallan presidentille tulee väliaikaiset työtilat Helsingin kaupunginjohtajan virka-asuntoon Aleksanterinkadulla. Kanslian työntekijöiden väistötiloina toimivat Mariankatu 1:ssä sijaitseva talousrakennus ja päävartioston tilat sekä Goviniuksen talon toimistotilat Katariinankadulla.

Hankkeen pääsuunnittelijana toimii LPR-arkkitehdit Oy. Urakkatarjoukset kilpailutetaan kesän aikana ja urakoitsija valitaan syksyllä, jolloin myös kustannusarvio tarkentuu.

Peruskorjaushanketta on valmisteltu vuodesta 2007. Suunnitteluvaiheessa on mm. selvitetty rakennuksen ja rakenteiden kuntoa sekä tutkittu rakennushistoriaa ja esineistöä. Peruskorjauksen aikana yleisöllä on mahdollisuus nähdä Presidentinlinnan taidetta Ateneumissa keväällä 2013 järjestettävässä näyttelyssä.

Presidentinlinnassa sijaitsevat tasavallan presidentin työ- ja edustustilat sekä tasavallan presidentin kanslian toimitilat. Rakennus on valmistunut vuonna 1820 alun perin kauppiastaloksi. Pehr Granstedtin suunnittelema rakennus muutettiin keisarilliseksi palatsiksi mm. arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien pohjalta vuosina 1840-45. Nykyisessä käytössään Presidentinlinna on ollut vuodesta 1921.