Presidentti Niinistö ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat Ukrainan kriisistä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 14/2014
23.3.2014

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan kansantasavallan presidentin Xi Jinpingin sunnuntaina 23. maaliskuuta 2014 Hollannin Noordwijkissa. Presidentit keskustelivat ajankohtaisista kahdenvälisistä ja kansainvälisistä aiheista.

Kansainvälisistä asioista keskiössä oli Ukrainan kriisi. Molemmat presidentit olivat sitä mieltä, että koko kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä kaikkensa, jotta kriisi ei eskaloituisi, vaan tilannetta päästäisiin sovittelemaan neuvottelupöydässä rauhanomaisen ratkaisun saavuttamiseksi. Presidentit sanoivat myös, että on syytä huolehtia siitä, ettei Ukrainan kriisi horjuta Euroopan vakautta.

Kahdenvälisistä aiheista esillä oli erityisesti Kiinan ja Suomen taloudellinen yhteistyö ja varsinkin suomalainen cleantech-osaaminen. Cleantech on yksi Kiinan ja Suomen välisen niin kutsutun yhteistyökumppanuuden painopisteistä. Presidentit sopivat yhteistyökumppanuudesta ensimmäisen tapaamisensa yhteydessä Kiinassa viime huhtikuussa. Hollannin tapaamisessaan presidentit painottivat kumppanuuden tärkeyttä ja antoivat tukensa kumppanuusneuvotteluiden jatkumiselle.

Sekä presidentti Niinistö että presidentti Xi Jinping osallistuvat Haagissa maanantaina alkavaan kansainväliseen ydinturvahuippukokoukseen.