Presidentti Niinistö Jakomäessä: Miten teemme nuorten arjesta parempaa

– Ihan tavallisia asioita -verkkosivusto ja vihko julki

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 32/2012
7.9.2012

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili perjantaina 7. syyskuuta Jakomäen koululla, jossa julkistettiin Ihan tavallisia asioita -vihko ja verkkosivusto www.tavallisia.fi. Ne esittelevät arkikeinoja, joilla aikuiset voivat tehdä lasten ja nuorten arjesta turvallisempaa. Arkikeinoja on kerätty presidentti Niinistön kokoamissa työryhmissä, joissa on ollut mukana nuorten arjen asiantuntijoita ja kokijoita. Arkikeinoja ovat kommentoineet myös alan tutkijat. 

"Olemme etsineet sellaisia keinoja, joilla on merkitystä ja joiden tekeminen ei vaadi erityistä ammattitaitoa. Eivät ne ole yllättäviä tai ihmeellisiä asioita, mutta yksi – satunnainenkin – teko voi olla merkitsevä”, presidentti Niinistö sanoi.

Koululla järjestetyissä työpajoissa presidentti ja asiantuntijat pohtivat yhdessä nuorten kanssa, miten arkikeinoja voidaan viedä käytännön elämään.

Asiantuntijaryhmien koordinaattorina toimivan oikeustieteen tohtori Sakari Huovisen mukaan aina emme edes jälkikäteen tiedä, miksi elämän tapahtumat karkaavat käsistä. Usein kaikki on kiinni pienistä, ihan tavallisista asioista.

"Nyt julkaistut keinot ovat ehdotuksia. Ne kutsuvat konkreettisiin tekoihin. Haluamme kannustaa ihmisiä keksimään lisää arkisia, yksinkertaisia keinoja, ja kertomaan, millä tavalla haluavat ottaa haasteen vastaan. Kaikkien tukea tarvitaan”, sanoi Huovinen.

Tuottaja Marko Kulmalan mukaan kesän aikana kokoontuneissa työryhmissä nousi esille erityisesti se, kuinka nuorten kohdalla muutokset parempaan alkavat usein ihan pienistä jutuista ja jonkun lähipiirin aikuisen avulla.

”Uskomme, että näillä ehdotuksilla pääsee alkuun, jos teemme yhdessä töitä niiden eteen", arvioi työryhmien työn ohjaajana toiminut Kulmala.

Syrjäytyminen ja toimettomuus eivät ole ongelma vain niille kymmenille tuhansille suomalaisnuorille, joiden elämä on ajautunut raiteiltaan. Ne ovat koko yhteiskunnan asia.

”Onko syrjäytyminen asia, joka liikuttaa minua ja voisinko minäkin tehdä jotain? Minä uskon, että jokainen voi omalta osaltaan toimia lähellä olevan lapsen ja nuoren eduksi”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti ja muut tilaisuuteen osallistuneet korostivat, että työ on vasta alussa. Kansalaiskeskustelun avulla on kuitenkin mahdollista saada aikaan tekoja ympäri Suomen. Tavallisia.fi –sivuilla voi myös jokainen jakaa omat arkikeinonsa.

  • Ihan tavallisia asioita www.tavallisia.fi
     Ihan tavallisia asioita -vihkon voi tulostaa samasta osoitteesta

Katso myös:
Suomen tasavallan presidentti sosiaalisessa mediassa www.facebook.com/niinisto ja www.twitter.com/VeeraHeinonen