Presidentti Niinistö keskusteli Kiinan presidentin kanssa

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 13/2020
14.4.2020

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi pitkähkön ja miellyttävän puhelinkeskustelun Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa tiistaina 14. huhtikuuta 2020. Esillä oli Kiinan päättäväinen toiminta koronaviruspandemian ja sen aiheuttamien taloudellisten rasitteiden torjumiseksi. Taistelu pandemiaa ja talouden lamaantumista vastaan on ensiarvoisen tärkeää myös maailmanlaajuisesti, siksi presidentit pitivät välttämättömänä aloitteellisuutta ja kansainvälistä yhteistyötä.

Presidentti Niinistö totesi, että Kiinan kokemuksia on tarkoin seurattu ja kiitti kaikesta lääketieteellisestä informaatiosta sekä muusta yhteistyöstä. Presidentti Niinistö kertoi suojaustarvikkeiden puutteesta Suomessa ja että myös suomalaisen elinkeinoelämän merkittävät edustajat pyrkivät edesauttamaan tilannetta yhteydenpidolla kiinalaisiin kumppaneihinsa. Presidentit totesivat, että maiden yhteistyö pandemialta suojautumisessa toimii ja jatkuu.

Presidentit korostivat Suomen ja Kiinan välistä hyvää suhdetta, jonka juhlavuotta nyt vietetään, ja totesivat sen entisestään kehittyvän. Molemmat toivoivat pikaista tapaamista terveessä maailmassa. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.