Presidentti Niinistö keskusteli Kiinan presidentti Xin kanssa

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 11/2021
21.6.2021

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi hyvän ja perusteellisen puhelinkeskustelun Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa maanantaina 21. kesäkuuta 2021.

Presidentit lähtivät liikkeelle Suomen ja Kiinan kahdenvälisistä suhteista ja mahdollisuuksista kehittää edelleen maiden välistä kauppaa ja investointeja sekä koulutus- ja tutkimusyhteistyötä. Esillä olivat myös kiertotalous, puhtaat teknologiat ja muut yhteiset toimet ilmastonmuutoksen torjunnassa. Presidentti Niinistön toive Kiinan liittymisestä valtiovarainministerien ilmastokoalitioon sai kiinnostunutta vastakaikua.

Presidentti Niinistö esitteli ajatteluaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksesta vuonna 1975 alkunsa saaneesta Helsingin hengestä ja mahdollisuudesta tuoda se globaalille tasolle vuoteen 2025 mennessä. Hän otti esiin Helsingin henkeen olennaisesti liittyvät tämän päivän ihmisvelvollisuudet, kuten rauhan säilyttämisen, ilmastonmuutoksen ja pandemioiden kaltaisten yhteisten uhkien torjumisen sekä ihmisoikeuksien toteutumisen. Tässä yhteydessä molemmat presidentit korostivat aidon dialogin tarvetta. Samassa hengessä presidentit keskustelivat myös Euroopan unionin ja Kiinan välisestä suhteesta.