Presidentti Niinistö keskusteli Ukrainan kriisistä Kazakstanin presidentin kanssa

Presidentti Niinistö ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev tapasivat Astanassa 9. kesäkuuta 2015.

Presidentti Niinistö ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev tapasivat Astanassa 9. kesäkuuta 2015.

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 37/2015
9.6.2015

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin tiistaina 9. kesäkuuta Astanassa. Presidenttien keskustelujen pääaiheena oli Ukrainan kriisi ja sen ratkaisupyrkimykset.

”Tilanne tuntuu nyt olevan jähmettynyt. Minskin sopimuksen toimeenpanossa ei ole päästy riittävästi eteenpäin”, presidentti Niinistö sanoi keskustelujen jälkeen.

Ukrainan kriisin lisäksi esillä oli laajempi kansainvälinen tilanne sekä Venäjän ja lännen välien kylmeneminen.

Maanantaina 8.6. presidentti Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa. Myös presidentti Nazarbajev on omalta osaltaan pyrkinyt edistämään Ukraina-neuvotteluja ja pitänyt yhteyttä osapuoliin.

Suomen ja Kazakstanin kahdenväliset suhteet olivat myös esillä keskusteluissa. Kazakstan investoi voimakkaasti rakentamiseen ja infrastruktuuriin, ja maiden välinen kauppa on ollut kasvussa. Suomalainen koulutus- ja innovaatio-osaaminen sekä clean tech kiinnostaa Kazakstanissa.

Presidentti Niinistö on työvierailulla Kazakstanissa 9.-10. kesäkuuta. Keskiviikkona presidentti Niinistö osallistuu Astanassa kansainväliseen uskontojen väliseen foorumiin. Tilaisuudessa on läsnä maailman uskonnollisia sekä poliittisia johtajia. Tilaisuuteen osallistuu myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon, jonka presidentti Niinistö tapaa keskiviikkoaamuna.